Activități

ASOCIAȚIA CASA ȘTIINȚEI desfășoară, de aproape trei ani, o serie de activități la care sunt invitați să participe elevii pasionați de științele naturii. Tabere de știință, nopți de observații astronomice, cursuri pe zoom, ateliere de știință care au loc în laboratorul Asociației și, începând din această vară, expediții cu caracter științific.

Căutăm să ne diversificăm gama de activități și încercăm să cooptăm în acest proiect profesori și membrii noi care sunt pasionați de știință și care doresc să împărtășească din experiența lor copiilor care iubesc știința. Pasiunea este cuvântul de ordine care descrie caracterul echipei CASA ȘTIINȚEI. Vă așteptăm cu drag alături de noi!

TAbere de știință

TAbără pensiunea dacica

Laborator ora 10-14

Studiul gazelor

Copiii vor obține în laborator Oxigenul, Hidrogenul, Iodul, Acetilena, AMONIACUL, HIDROGENUL SULFURAT,  și Dioxidul de Carbon. Vor afla povestea descoperirii fiecărui gaz și vor putea să observe, prin experiment, proprietățile acestor gaze. Experimente efectuate de profesor: obținerea clorului și a ozonului.

Atelier 2.   Ora 18-19

Experimente în aer liber.

O serie de experimente realizate de profesor. Copiii vor sta la o distanță sigură de zona în care se efectuează aceste experimente: experiment cu triiodura de azot; aluminotermie; focul alchimistului.

ORA 21: DISTRACȚIE ȘI FOC DE TABĂRĂ

Laborator ora 10-14

CE SUNT INDICATORII CHIMICI ? CUM EFECTUĂM O ANALIZĂ CHIMICĂ ?

Copiii vor învăța cât de important este pentru un chimist să identifice în ce tip de mediu lucrează. Vor identifica cu ajutorul a diferite tipuri de indicatori chimici, dacă mediul este acid sau bazic. În partea a doua vom învăța să identificăm ce tip de ioni se află într-o siluție. Cum aflăm dacă într-o soluție se află ioni de ARGINT, CLOR, ZINC, PLUMB, COBALT sau CUPRU ….

Care este povestea SISTEMULUI PERIODIC, CUM AU APĂRUT SIMBOLURILE CHIMICE ȘI CUM SE SCRIU REACȚIILE CHIMICE?

Ora 18-19

Experimente în aer liber

CUM s-a format SAREA DE BUCĂTĂRIE? Reacția dintre CLOR și SODIU! Cum obțineau alchimiștii Ploaia de aur?? CUM s-a obținut cuprul în Antichitate? Experiment de obținere a cuprului din malachit folosind un mini-furnal

ORA 21 NOAPTEA DE ASTRONOMIE !

Profesorul Adrian Catană, cu telescopul său puternic ne va oferi posibilitatea de a observa în detaliu LUNA, SATURN , JUPITER și MARTE.

LABORATOR ora 10-14

CARE ESTE CEL MAI REACTIV METAL ?

O serie de experimente chimice cu ajutorul cărora copiii vor înțelege noțiunea de reactivitate chimică și  ce presupune, din punct de vedere chimic, faptul că un metal e mai reactiv decât altul. În partea a doua a laboratorului avem experimente de electricitate, magnetism și electrochimie realizate de copii. Descoperim povestea electricității, studiem electricitatea statică, obținem curent continuu cu ajutorul experimentului lui Volta. Studiem, experimental, galvanizarea și descompunerea apei în hidrogen și oxigen.

Atelier practic: Legea lui Faraday

ORA 16-18

CURS RACHETE

Experimente prin care stabilim principiile de zbor ale rachetelor. Legea acțiunii și reacțiuni, centru de greutate, centru de presiune, rolul ampenajului. Stabilim 10 echipe, fiecare va construi propria rachetă

ORA 20 CONCURS DE TIR AIRSOFT

ORA 21 DISTRACȚIE ȘI FOC DE TABĂRĂ

 

După micul dejun se pleacă cu autocarul spre locul de lansare a rachetelor aflat la 35 de kilometri de cabană. La întoarcere ne oprim la Castelul CORVINILOR din Hunedoara, unde ne vom întâlni cu garda CASTELULUI. Aici cavalerii, împreună cu directorul Castelului, ne vor prezenta cum se desfășura viața în Castel în perioada medievală.

PROVOCAREA NOPȚII va fi că vom dormi în CASTEL!!!

LABORATOR: EXPERIMENTE PRESIUNE ȘI DENSITATE!

Competiția finală: Cine ia trofeele Casa Științei ?  Concurs – test.

Vom avea o probă practică și una teoretică

ORA 20: PETRECERE DE FINAL CU FOC DE TABĂRĂ ȘI ARTIFICII

Ne pregătim de plecare

Tabere de Știință

Ateliere de știință

EXPERIMENTUL, CALEA ELEGANTĂ PENTRU A ÎNȚELEGE ȘTIINȚA

Atelierele de știință derulate în cadrul programelor ASOCIAȚIEI CASA ȘTIINȚEI, se desfășoară într-un laborator dotat cu tot instrumentarul și aparatura necesară. Aici cursanții au posibilitatea de a realiza experimente sub îndrumarea profesorului și sub atenta supraveghere a laborantelor.

Sunt opt cursuri cu durata de două ore fiecare unde participanții iau contact cu noțiuni precum densitatea, presiunea, tensiunea superficială, reacții chimice, analize chimice și evident, discuții libere pe teme propuse de elevii.

Ne adresăm copiilor cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani, pasionați de știință, care pur și simplu nu au posibilitatea de a experimenta în școală. Scopul acestor cursuri este de introducere a unor noțiuni de fizică și chimie cu ajutorul experimentului de laborator.

Copii primesc stikere cu portrete ale unor oameni de știință, astfel că aflăm povestea omului de știință respectiv, aflăm cum a gândit și mai ales cum trebuie să gândim pentru a deveni un adevărat om de știință. Toate aceste lucruri sunt notate în caietele pe care le primesc la curs.

Cursurile se desfășoară în perioadele de primăvară, toamnă și iarnă, în zilele de sâmbătă și duminică.

Prezentări

Atât în 2022 cât și în 2023, ASOCIAȚIA CASA ȘTIINȚEI a fost prezentă în DEVA SHOPPING CITY, CASTELUL CORVINILOR, în cadrul festivității de deschidere a OLIMPIADEI NAȚIONALE DE CHIMIE cât și în școli unde a prezentat adevărate spectacole de știință.

Pe parcursul a două ore cei prezenți sunt introduși în lumea științei cu ajutorul poveștilor fascinante ale oamenilor de știință șoi a descoperirilor făcute de aceștia.

Povestea descoperirii iodului, povestea exploziei dirijabilului Hinndenburg, povestea electricității, toate însoțite de experimente demonstrative, rămân ancorate în mintea celor prezenți.

Succesul acestor prezentări este dat de o serie de solicitări pentru anul în curs și pentru anul viitor. Avem solicitări atât în județiul Hunedoara cât și în alte orașe ale țării. Suntem deschiși oricăror forme de colaborare care implică prezentări în săli de spectacole sau în școli.

Toate aceste prezentări sunt interactive și presupun implicarea celor prezenți atât în realizarea unor experimente cât și prin întrebări adresate publicului.

 

Cea de-a doua expediție se va desfășura în zona Mociu, județul Cluj unde pe 3 februarie 1882 au căzut bucăți dintr-un meteorit ce cântărea 30 de tone… Evident, nu vom rata și o cercetare în celebra pădure Hoia Baciu.

Jurnal de Expediție

Pentru vara lui 2023 echipa CASA ȘTIINȚEI formată din Tiberiu Stroia -profu’ de științe, Ana Maria Iordache- asistent gradul III, Tiberiu Marin – asistent gradul III, Andreea Pașca – asistent gradul II, Tudor Bodrean asistent gradul I, Adrian Iacobescu – asistent gradul I, Andrei Plăvițu-asistent gradul I și Mihaela Stroia –  laboranta șefă, și-a propus realizarea a două expediții cu caracter științific.

Prima își propunse să găsească dovezi ale prezenței austro-ungare în zona exploatărilor miniere din zona Muncelu Mic, Muncelu Mare, Merișor, județul Hunedoara.

Înarmați cu un detector de metale , o hartă Iosefină a zonei, datată în jurul anilor 1750 și cu multă seriozitate, vom căuta să descoperim aceste dovezi.

Nu vor lipsi interviuri- mărturii cu oamenii locului, viodeoclipuri cu activitățile zilnice și cu ipostaze din natură.

Puteți vizualiza mai multe video-uri pe canalul nostru de YouTube.

Experimente chimie

Indiferent de vârstă experimentul fascinează. Însă dincolo de magia lui, este foarte important să înțelegem experimentul și să reușim să-l plasăm într-un context științific. Altfel spus, trebuie să înțelegem de ce se întâmplă ceea ce se întâmplă.

Începând cu secolul al XVI-lea , experimentul a fost baza dezvoltării științei. Practic, oamenii de știință efectuau diferite experimente, iar pe baza concluziilor obținute, dezvoltau teorii noi.

Galileo Galilei este cel care realizează pentru prima oară că datele experimentale pot fi prelucrate matematic sub forma a ceea ce azi numim funcții. Descrierea matematică a experimentelor a dat naștere legilor fizicii, chimiei, astronomiei etc, etc. 

În acest capitol al site-ului CASA ȘTIINȚEI vă vom prezenta o serie de experimente de chimie și fizică , unele dintre ele cu explicațiile aferente.

Matematică

TOTUL E CALCUL ȘI REPREZENTARE MATEMATICĂ!

Cea mai mare problemă, atunci când un elev studiază matematica, mai ales începând cu clasa a IX-a, este că nu înțelege la ce folosesc toate „chestiile” alea pe care le învață. Asta și pentru că, în sistemul de educație românesc nu se face conexiunea între matematică și celelalte științe exacte. Chimia și fizica, spre exemplu.

Și totuși, abia începând cu clasa a VIII-a când apar funcțiile, putem spune că dezvoltăm aparatul matematic necesar descrierii fenomenelor fizice, chimice, biologice etc, etc. De aceea studiul funcțiilor este foarte important și continuă pe tot parcursul liceului. Analiza matematică este crucială pentru cei care doresc să se implice în inginerie sau cercetare.

În acest capitol, vă vom prezenta probleme de matematică rezolvate și explicate și foarte important, o serie de videoclipuri cu teorie matematică explicată pe înțelesul vostru.

Atunci când încercați să înțelegeți un concept matematic, este foarte important să înțelegeți contextul istoric în care el a fost dezvoltat. Ce anume cunoșteau matematicienii până la acel moment, care a fost necesitatea apariției acestui nou concept și mai ales, care este domeniul practic în care se aplică.

Sub această formă veți găsi aici explicate anumite teorii matematice.

Oameni de știință

Știți de ce e știința fascinantă? Pentru că are niște personaje extraordinare!

Poveștile oamenilor de știință, modul în care aceștia au gândit au un rol foarte important atunci când studiem știința. Dacă studiem cu atenție istoria științei, observăm că odată la 50 sau 70 de ani, apare un om care privește lumea altfel. Și bulversează tot ceea ce credeam sau știam despre lumea în care trăim. Iar asta este de-a dreptul fascinant!

Fiecare om de știință, fiecare descoperire importantă, are o poveste. Iar povestea vinde. Povestea te atrage. Spunând povestea, e foarte ușor să captezi atenția elevului. Să-i stârnești curiozitatea. Să-l faci să caute și alte informații. Să-l introduci încet, încet în lumea științei.

Ceea ce ne propunem în acest capitol este să vă prezentăm povețti ale unor oameni de știință. Povestea vieții lor, povestea descoperirilor lor. Să intrăm în atmosfera vremii respective , să înțelegem cum a reușit să privească lumea din alt unghi, din altă perspectivă și să împingă știința înainte.

Elemente chimice

Îmi place mereu să spun că știința, în adevăratul sens al cuvântului, adică știința bazată pe logică, raționament, argument, a apărut în urmă cu 2.500- 2.600 de ani în Grecia Antică. În acea perioadă așa numiții filozofi ai naturii încercau să răspundă la o întrebare aparent banală: DIN CE ESTE FĂCUTĂ LUMEA ÎN CARE TRĂIM ?

Astăzi discutăm despre atomi sau elemente ca fiind cărămizile din care este făcută lumea. Evident, tot astăzi, oamenii de știință înțeleg că lucrurile sunt mult mai complexe decât au crezut. Și caută să găsească acea ultimă particulă subatomică de la care a pornit… facerea lumii.

Cu elementele din care este făcută lumea, povestea descoperirii lor, despre proprietățile acestora, totul cu ajutorul experimentului vă veți întâlni în această secțiune a site-ului.

„Am putea trăi în prezent fără un Platon, dar ne-ar trebui un număr dublu de Newtoni pentru a descoperi secretele naturii şi a aduce viaţă în armonie cu legile naturii.” Dimitri Mendeleev (chimist rus)

Puteți vizualiza mai multe video-uri pe canalul nostru de YouTube.