BLOG

Ce a descoperit Shinichi Mochizuki?

În data de 31 august 2012, matematicianul japonez SHINICHI MOCHIZUKI a publicat patru articole pe blogul său. Cele peste 500 de pagini, conțineau explicația uneia dintre cele mai importante ipoteze din teoria numerelor cunoscută drept a + b = c.

 

Nimeni, până astăzi, nu a fost capabil să o înțeleagă.

 

Ipoteza a  + b = c ajunge la bazele matematicii. Postulează o profundă și surprinzătoare relație între proprietățile aditive și multiplicative ale numerelor. Dacă ar fi certă, ea s-ar transforma într-un instrument de o putere uriașă, capabil de a rezolva, aproape automat, o imensă varietate de enigme.

Însă ambiția lui MOCHIZUKI a fost și mai mare: el nu s-a limitat la a demonstra impoteza, ci a creat o nouă geometrie care te obligă să privești și să gândești numereșle într-o formă radical diferită.

Conform lui Yuichiro Yamashita, unul dintre puținii matematicieni care a avut curajul de a susține că a înțeles complexitatea reală a teoriei Inter-Univers , matematicianul Mochizuki a creat un întreg Univers în care, deocamdată, este singurul locuitor.

Ani în șir, Mochizuki lucrase în singurătate, dezvoltând o teorie matematică ce nu semăna cu nimic din ceea ce se știuse până atunci.

Ipoteza japonezului a fost examinată de Ivan Fesenko, teoretician al numerelor care s-a izolat timp de două săptămâni să o studieze. În final avea să exclame „Este imposibil de înțeles!”

În decembrie 2013, mai mulți matematicieni de prestigiu din întreaga lume s-au reunit la Oxford să studieze demonstrația. În primele trei zile, seminarul s-a desfășurat sub semnul entuziasmului. Raționamentele japonezului începeau să capete sens.

În a patra zi, totul s-a dus de râpă. De la un anumit punct încolo, nimeni nu mai era capabil să urmărească argumentele.

Cei mai mari matematicieni de pe planetă rămăseseră perplecși și nu exista nimeni care să-i ajute.

Mochizuki refuzase să ia parte la întâlnire.

Noua ramură a matematicii creată de japonez , pentru a demonstra ipoteza era atât de bizară și de abstractă și cu mult înainte timpului , încât nun teoretician de la Wisconsin a spus că citește un manuscris din viitor.

 

Pentru a înțelege munca mea este obligatoriu să renunțați la șabloanele de gândire din mințile voastre, șabloane acceptate ca atare de nenumărați ani”, a spus MOCHIZUKI. 

 

În 2014, a anunțat că-și va prezenta ipoteza în Franța la Universitatea din Montpelier. Deși a fost așteptat ca un rege, matematicianul japonez nu s-a prezentat.

S-a retras din viața publică, spunând că anumite lucruri e bine să rămână ascunse.

DANIEL CONSTANTINESCU

instructor

În taberele de știință, SHIHAN este îndrăgit de toți copiii. Pe parcursul celor șase zile, copiii deprind reguli pentru o viață sănătoasă, tehnici de energizare, formarea motricității, dezvoltarea armonioasă a celor două emisfere cerebrale și nu în ultimul rând, exerciții de fermitate și de dezvoltare a atenției.

Daniel Constantinescu

Favorite
Sponsori